Salade Frisée aux LardonsEigenlijk is dit een ode aan mijn stageperiode in Parijs. Frisee sla was hiervoor voor mij ook maar een rare groene afro waarvan ik niet wist waar of hoe ik het moest gebruiken.

Maar toen kwam die ene avond bij Chartier, de Parijse vreetschuur waar menig toerist maar ook Parijzenaar gek op is. Wellicht omdat het je meeneemt naar oude glorieuze tijden maar ik denk ook omdat je, vooral wanneer je met 3 of minder bent, aan andere tafels gezet wordt. Iets wat de eenzame Parijzenaar wellicht een beetje helpt om in contact te komen met anderen.

Wij als arme studenten uit Nederland waren vooral blij met de prijzen op de kaart. Je kunt er namelijk al eten vanaf 1 euro. (ei met mayonaise c’est tout). En dus vonden wij onszelf toch regelmatig aan een tafel met 6 waarbij er niet genoeg besteld kon worden.

Met de Salade Frisée aux Lardons (hiernaast) als grote favoriet.

Man man man. Nee maar ik hoef verder nooit meer iets anders te eten. Uitgebakken spekjes, frisse sla met een bittertje en een soort mayonaise vinaigrette waar de smaak van het spek mee gefuseerd is. En dit alles afgetopt met boter croutons. Merde! Dit is geniaal.

Elk jaar bezoek ik Parijs minimaal één keer. En naast dat ik juist probeer te zoeken naar de nieuwe Parijse cuisine, hunker ik toch altijd weer naar een Salade Frisée aux Lardons van Chartier. En nog steeds ook vijf jaar later is dit het lekkerste wat ik ooit voor 4€ heb gegeten.

Nu is frisee sla niet heel makkelijk te vinden in de ‘reguliere’ supermarkt. Zelfs mijn lieve groentemannen op de markt hadden deze niet in het assortiment.

Toevallig kwam ik er een tegen bij de Lidl. Voor deze keer mijn redder in nood. Ik moet je eerlijk bekennen mijn versie was niet net zo lekker als bij Chartier. Gevalletje ‘de wijn op vakantie smaakt altijd beter’ denk ik. Maar als je jezelf alvast lekker wilt maken voor een tripje naar Parijs is deze salade zeker de moeite waard!

Recept

Ingrediënten

1 Krop frisee sla

Spek (vers niet gerookt. Ik gebruikte speklap van BioBuitengewoon)

Mayonaise (zelfgemaakt of echt lekkere zoals Tons Belze Majoneis)

Azijn

Brood (volkoren, wit.. baby you can have whatever you like)

Boter

Oke als je een krop frisee sla in je handen hebt kan dit een beetje hopeloos voelen. Je ziet je aanrecht niet eens meer door al dat groen. Don't worry. Gewoon rustig de bladeren van de krop snijden. Het witte kun je prima eten. Het geeft een mooi bittertje aan de salade. Daarna je (schone!!) gootsteen vol laten lopen met koud water en de sla erin leggen. Zand zakt nu vanzelf naar de bodem. Na 10 min kun je de frisse er voorzichtig weer uithalen.Nu het spek. Als je een speklap gebruikt net als ik even in kleine blokjes snijden, of groot, of je bakt gewoon een hele speklap wat jij wilt. Bak het wel lekker crispy en bruin.

Gooi het vet in de pan niet, ik herhaal, NIET weg.

Snijd het brood in stukken en gooi nog wat extra boter in de pan waar je net de spekjes in hebt gebakken. Bak de croutons op niet al te hoog vuur lekker bros. Je hoort het op een gegeven moment sisselen. Ja dat wil je! Als ze mooi goudbruin zijn kunnen ze uit de pan even rusten.Nu de meest simpele maar ook gevaarlijk lekkere dressing. Mayonaise met azijn. Roer langzaam wat extra azijn door een paar lepels mayonaise. Eventueel kun je het nog wat verdunnen met water want te zuur moeten we ook niet hebben. Zorg in ieder geval dat je genoeg hebt want met een stukje brood door het restje dressing in de kom zometeen is echt GOUD.

Meng alles in een kom, nestel je aan tafel en waan je eventjes in Paris.

Bon ap!

Ps. Ik at er dit keer stiekem wat tuinboontjes bij. Maar die verdienen natuurlijk hun eigen ode!Contact

Lynn Witlox

Oranje Nassaulaan 19c 's-Hertogenbosch

lynnwitlox@gmail.com

0633180152