Asperges à la PolonaiseWat er precies Pools aan dit klassieke recept is weet niemand.

Het is in ieder geval een opluchting dat er een Escoffiertje bestaat waarvoor je oprecht niet veel kookskills nodig hebt. Slechts vier aspergerecepten in de dikke pil van Escoffier!

Waarvan eentje dus Asperges à la Polonaise. Het verschilt niet zoveel van de klassieke (à la Flamande) versie maar deze is wel vegetarisch! Dus kun je meteen punten scoren bij die vegetariër aan tafel. En eerlijk gezegd als ik vegetariër zou moeten worden om de klassieke versie met ham in te ruilen voor deze dan zou ik het doen.

Recept (2 personen)

Ingrediënten

Asperges 700g - 1kg

Een paar sneetjes wit brood

250 g boter

5 eieren

1 bos peterselie

Bereiding

Zorg allereerst dat je asperges in koud water liggen, zo kun je ze makkelijk schillen. Zet daarna een pan water op voor de eitjes.

Begin vervolgens met het maken van broodkruim. Snijd een aantal boterhammen in kleine blokjes en bak ze op laag vuur in de pan, zonder vetstof, bruin en knapperig. Vervolgens haal je alles uit de pan en maal je het brood tot kruim. Keukenmachine, vijzel, opgekropte woede en je eigen vuist het kan allemaal.

Kook vervolgens de eieren in 8 minuten hard. Pel de eieren, snijd ze doormidden en haal de dooier eruit. Hak peterselie fijn en meng de eidooiers en het broodkruim erdoor. Vergeet peper en zout niet!


Dan de asperges schillen. Je kunt online genoeg tips en tricks vinden. Het belangrijkste is een goede dunschiller en voorzichtig te werk gaan. Probeer ze zo mooi rond mogelijk te houden. Snijd na het schillen ook een klein stukje van de onderkant af. (2 tot 2,5 cm)

Ik hoor je denken...Waarom niet geschild kopen? Omdat je van die schillen en kontjes een hele lekkere bouillon kunt maken! DUH. De volgende dag dus aspergesoep for lunch.

Breng de asperges aan de kook , draai het vuur uit en laat ze 8 tot 10 minuten staan.


En dan komt hetgeen wat alles lekker maakt: BOTER. Beurre noisette welteverstaan. Een van de lekkerste dingen die je met de meest simpele bereiding kunt maken. Smelt boter in een pan totdat hij goudbruin kleurt en je keuken heerlijk naar hazelnoot ruikt. ( Snap je 'm, noisette?)

Leg de asperges op een bord met daarop het broodkruim mengsel. Als laatste de beurre noisette eroverheen en daar gaat de eerste al van tafel. Aansluiten maar!

Ps. Een glas riesling on the side lijkt me een uitstekend idee.Contact

Lynn Witlox

Oranje Nassaulaan 19c 's-Hertogenbosch

lynnwitlox@gmail.com

0633180152