RestjesRestverwerking heeft de laatste jaren meer aandacht gekregen dan ooit te voren. Nu we toch maar eens gaan nadenken over hoe we over 20 jaar de wereld moeten voeden, voelen we ons opeens een beetje schuldig bij het weggooien van een vergeten broccoli of stuk kaas. En terecht.

Helaas zijn we niet allemaal keukenprinsessen, waardoor de meeste mensen simpelweg in paniek raken als ze een onbekende combinatie van producten in de koelkast aantreffen. In je hoofd hoor je een stemmetje 'no waste..no waste!' Help!

Blijf ademen en haal langzaam alles wat op moet uit de koelkast. Er is namelijk iets waarmee je al die eenzame producten kunt verenigen! Graan. Brood, pasta of in dit geval: deeg. Het is niet voor niets dat er oneindig veel pizza toppings zijn. Tomaat, een goede bodem en kaas maken veel dingen goed.

Heb je dus nog wat restjes groenten liggen een stukje ham of kaas? Misschien net als ik restjes bladerdeeg? Restjestaart is het antwoord. Een wereldverbeteraar worden door te koken, wat wil je nog meer?

Recept

Ingrediënten:

Overblijfselen uit de koelkast

In mijn geval: een halve courgette, een wortel, lente ui, een tomaat,

stukje comté, één bolletje mozzarella en wat plakjes gerookte ham.

Iets om de bodem mee in te smeren

Potje pesto wat op moet, tomaten puree, crème fraiche…

Deeg

Bladerdeeg of korstdeeg. (400g of 6 plakjes uit de diepvries) Online vind je heel gemakkelijk een recept!

Als je echt te lui bent om deeg te maken, koop dan svp deeg wat niet met margarine (gadverdamme) bereid is.

Belangrijk is dat de bodem van de taart goed heet wordt. Zorg dus voor een bakblik. Smeer je bakblik in met een beetje boter of olie en leg er eventueel bakpapier in. Rol je deeg uit en bekleed de bakplaat ermee. Zorg goed dat er geen gaatjes zitten en het deeg goed in de vorm geduwd is.

Homemade bladerdeeg

Je kunt de bodem eventjes blind bakken om een natte papperige bedoeling te voorkomen. In principe hoeft dit niet tenzij je hele natte groenten gebruikt zoals veel tomaat of spinazie.

Meng al je groenterestjes met wat kruiden, (rozemarijn, tijm, salie, oregano… etc. etc.) zout en peper. Vervolgens de bodem insmeren met mengsel x, restjes topping y erop en eindigen met een beetje kaas.

Bak de taart in ongeveer een half uur op 200 graden in de oven goldenbrown.Eet met een groene salade en een glas wit! Voor je het weet is het laat, heb je met z’n tweeën de hele taart op en weten jij en je gezelschap precies hoe jullie het wereldvoedselprobleem gaan oplossen.


Contact

Lynn Witlox

Oranje Nassaulaan 19c 's-Hertogenbosch

lynnwitlox@gmail.com

0633180152