NectarineSteenvruchten. Ze heten zo omdat ze een grote pit (steen) hebben. Maar in Nederland, hadden ze die benaming net zo goed te danken kunnen hebben aan het feit dat je er iemand vaak dood mee kunt gooien. Zo hard en onrijp zijn nectarines, abrikozen, perziken vaak als je ze koopt in de supermarkt.

Ik raad je dan ook aan om de nectarines eerder te kopen en nog een paar dagen te laten rijpen of goed onderzoek te doen naar waar je ze wel rijp kunt kopen. Bij mij is dat bij de ‘Turkse' winkel om de hoek. Hier ruik je tenminste de nectarines, Zoals het hoort. En daar kun je ook gelijk munt en amandelen scoren voor weinig.

Het is vooral een ode voor mij omdat het op een hele eenvoudige manier het beste van de nectarine naar boven haalt. Net iets zoeter, zachter maar niet machtig. Het is geen zwaar dessert en zou zelfs nog een feestelijk ontbijtje kunnen zijn!

Ideaal na een barbecue. Als gastheer/vrouw kan een barbecue veel van je vragen. Je valt bijna om van al het vlees wat je hebt gegeten, de wijn stijgt langzaam naar je hoofd en dan wordt er ook nog een dessert verwacht?! Dan kun je altijd dit nog maken. Ziet er toch feestelijk uit, en je kunt het, zelfs met een slok teveel op, niet verpesten. Wel opletten bij de barbecue/grillpan!

Dus voor alle Bourgondiërs die meer van zout dan zoet houden en vrienden hebben die toch een dessert verwachten:

Recept

(dessert 4 personen)

Ingrediënten

5 rijpe!!! nectarines

200 gram amandelschaafsel

Venkelzaad

Karwijzaad

Munt

Vette zuivel (Griekse yoghurt, crème fraîche, ijs, slagroom…)

Honing

Bereiding

Snijd de nectarines dwars over en draai de helften langzaam los van elkaar. Als het goed is kun je de pit er nu redelijk makkelijk uithalen. Niet te hard drukken je wilt geen jam maken..

Zorg dat je de specerijen en het amandelschaafsel eventjes brand in een pan. Niet zwart!

Het grillen van de nectarines is easy. Let er wel op dat als je dit op je barbecue doet, het vrij snel gaat. Vooral als de nectarines al rijp zijn is het gevaar een gestoofde nectarine mousse.
Draai ze na een paar minuten en kwartslag zodat je een mooi ruitje op de vruchten krijgt. Als laatste gooi je een flinke dot honing over de nectarines en leg je alles op een grote schaal. Ik gebruikte hier overigens lavendelhoning voor. Een goede vriendin van mij is stewardess en dat zorgt voor exotische smaakmakers in mijn keukenkastjes. Zoals lavendelhoning uit Hongarije. Als je het kan vinden zeker een aanrader!


Drapeer of mik de yoghurt, crème fraîche etc. over de nectarines. Bestrooi ze met de amandelen, de zaadjes, extra honing en wat munt.

Zo, nu kun je achterover leunen in je tuinstoel.
Contact

Lynn Witlox

Oranje Nassaulaan 19c 's-Hertogenbosch

lynnwitlox@gmail.com

0633180152