Cerises au claretKersen, vroeger mocht ik ze niet. Ik trok al bleek weg als mijn oma me een puntje kersenvlaai aanbood. Pas recentelijk is mijn liefde voor kersen opgebloeid. Hoe kan het ook anders als je vriend homemade kersenijs voor je maakt.

Tijd om zelf eens met kersen de keuken in te duiken! Escoffier syle. Cerises au claret is een van de klassieke vruchtenbereidingen van Escoffier. Zoals altijd maakt Escoffier van iets eenvoudigs iets bourgondisch. En hoe doe je dat? Precies, door vet, alcohol, bloem of suiker toe te voegen.

In dit geval een flesje bordeaux. En nu denk je misschien hetzelfde als wat ik dacht, waarom dan Cerises au claret i.p.v. Cerises au bordeaux? Gelukkig voorziet de tekst me gelijk van uitleg. Ik citeer: Claret is de in Engeland gebruikelijke naam voor rode bordeaux, nog stammend uit de middeleeuwen, toen er voornamelijk jonge lichtrode (bijna rosé) bordeauxwijn naar Engeland werd geëxporteerd. Ahaaa..Dan heb ik nog een leuk weetje voor je: Veel room, melk en suiker vraagt om iets zuurs om het geheel een beetje op te frissen. Deze cerises zijn hier perfect voor! Gebruik ze als kers op het ijs, de flensjes, de rijstepap etc. etc.

Recept

Ingrediënten

Kersen

Rode bordeaux (Dit hoeft geen Chateau Latour te zijn)

Kaneel

Suiker

Eventueel bessengelei om de saus te verdikken.

Bereiding

Om het eten leuk te houden is het handig om de kersen te ontpitten. Hoeft niet maar vooral als je gasten hebt is dit wel zo netjes. Escoffier rept hier trouwens geen woord over. Zelfs de steeltjes moeten volgens hem aan de kers blijven.

Doe de kersen in een pan en giet de wijn bij de kersen tot ze onder staan. Een mespuntje kaneel erbij en suiker naar eigen smaak. Hoe meer hoe zoeter..Breng alles aan de kook en pocheer de kersen vijf minuten. Laat de kersen afkoelen in de siroop, giet ze daarna af en kook het vocht in tot eenderde. Voeg eventueel wat bessengelei toe om de siroop te binden.

Serveer de kersen warm of koud bij je dessert.
Contact

Lynn Witlox

Oranje Nassaulaan 19c 's-Hertogenbosch

lynnwitlox@gmail.com

0633180152