Riz pour entremetsRijstepap. Een dessert wat zo ouderwets is dat ik het zelf alleen maar van de kant en klare bakjes ken, die bij opa en oma in de koelkast stonden.

Op retour van vakantie kwam ik in een wegrestaurant (of all places) weer een schaaltje rijstepap tegen. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het vies was. Ook krijgt het steeds meer waardering van chefs. En terecht want is er een dessert wat meer troost kan bieden dan rijstepap? Nee.

Hip of niet, voor Escoffier was het een basisrecept. De titel zegt het al: rijst voor nagerechten. Misschien dat hij daarom wat laks is geweest met het geven van informatie bij dit recept. Qua temperaturen en ingrediënten laat hij me vandaag aan mijn lot over.


Het begint met Carolinarijst. Carolina…doesn't ring a bell. Zelfs mijn culinaire hulplijnen laten me in de steek. Na wat ouderwets ge-google kom ik tot de conclusie dat het waarschijnlijk om long grain rijst gaat, wat betekent dat mijn witte rijst in de keukenkast perfect is.

Gerustgesteld lees ik verder tot ik stuit op het volgende: Als de rijst aan de kook komt, de pan afdekken en zachtjes in de oven gaar laten worden in 25 tot 30 minuten. Oke, maar hoe heet moet deze oven zijn?.. En daarbij, mijn pan past niet eens in mijn oven.

Toen een lichte paniekaanval op begon te komen besloot ik maar om zelf logisch na te denken. En dat is aardig goed uitgepakt moet ik zeggen.

Wel grappig monsieur Escoffier, dat ik nu jouw recepten aan het perfectioneren ben…

PS. Check 'Cerises au claret' voor de kers op de rijstepap.

Recept

Ingrediënten

250 gram witte rijst

1 l volle melk

Schil van een sinaasappel

Vanillestokjes (merg en stokjes)

150 gram suiker

4 eidooiers

Bereiding

Breng eerste de melk aan de kook met de vanille en sinaasappelschil. Draai het vuur uit en geef de melk tijd om alle aroma’s in zich op te nemen. Laat de melk afkoelen en zeef hem.Zet de rijst op met de melk en voeg 50 gram boter en een snuf zout toe. Breng aan de kook. Zet het vuur uit en laat de rijst ongeveer twintig minuten afgedekt staan.

Meng ondertussen eidooiers met de suiker. Meng dit als laatste voorzichtig met een vork door de rijst, om te voorkomen dat de korrels breken. Alsdus Escoffier.

Bon appetit!Contact

Lynn Witlox

Oranje Nassaulaan 19c 's-Hertogenbosch

lynnwitlox@gmail.com

0633180152