'De Turk'


Al een tijdje is de Arabische keuken helemaal hot. Hummus is niet meer weg te denken uit de supermarktschappen, Ottolenghi kookboeken zijn niet aan te slepen en mocht je het nog niet weten; het nieuwe foodcapital is Tel Aviv.

Daarom een ode aan al het lekkers wat je in de Turkse supermarkt kunt vinden. ’De Turk’ of ‘Turkse winkel’ is een bekend fenomeen. De benaming is wellicht wat generaliserend maar heeft zeker geen negatieve lading. In tegendeel, de 'Turkse' winkel is een waar paradijs. Het fruit is er wél rijp, je vindt er allerlei specerijen en je koopt er bossen munt zo groot als een bos bloemen voor een euro.

Wat ze ook bij de ‘Turkse’ winkel hebben is goed platbrood. Niet van die muffe mais wraps of nog erger die neppe volkoren versie ervan. Nee gewoon brood van durum tarwe. In dit recept speelt het brood de hoofdrol en combineer ik het met allerlei bijgerechten. Als je vrienden over krijgt met vegetariërs of veganisten en je weet jezelf geen raad is dit echt het perfecte recept.

Deze versie is vrij uitgebreid, je kunt altijd wat gerechten weglaten.

Ingrediënten 4 personen

2 zakken durum platbrood

Bakje Hummus

Stuk feta

4 stuks aubergines of courgettes of paprika of allemaal

1 bos lente ui

1 tros tomaten (rijp!!!)

1 zak grote groene pepers

1 komkommer

1 zak bladsla of 1 krop sla

1 bos bladpeterselie

1 bos dille

1 bos munt

Beetje yoghurt

Ras el Hanout kruiden

Sumak


Recept

Deze tafel vol lekkere dingen bestaat eigenlijk uit losse gerechtjes. Je kunt dingen apart eten of een soort ‘wrap’ maken zoals op de foto. Hieronder alle bereidingen.

Tomatensalsa

Tomaat en lente ui, beetje olijf olie. Peper, zout et voilà.

Komkommersalade

Vaak zie je dat men eerst vocht onttrekt aan de komkommer maar ik heb hier vaak geen zin in. Gevolg is dat alles iets natter wordt. Ik kan me er niet druk om maken. Snijd de komkommer in stukjes, paar lepels yoghurt, dille en wat zout erbij. En als laatste voeg je sumak toe. Sumak smaakt een beetje citrusachtig, super lekker hierbij!

Gegrilde groenten

Snijd de groenten in dunne plakken en smeer alles goed in met zonnebloemolie, ras el hanout kruiden, peper en zout. Grillen maar!

Verbrande pepers

De titel is de bereiding. Kan in de oven of in de grillpan. Zorgt ervoor dat de pepers lekker zoetig en zacht worden, Grof zeezout erover en klaar.

Kruiden salade

Meng alles wat groen is. (gebruik wat meer sla dan kruiden) Maak alles aan met een beetje olijfolie en citroensap.

Als laatste feta en hummus on the side en een glaasje muntthee toe!


Contact

Lynn Witlox

Oranje Nassaulaan 19c 's-Hertogenbosch

lynnwitlox@gmail.com

0633180152