5x smikkelen in Bordeaux


De schone slaapster noemen ze haar ook wel, Bordeaux! En inderdaad een super relaxte stad waar het elke dag vakantie lijkt. Vakantie vieren doe je het beste met wat culinaire versnaperingen en die vind je bij deze bonnes adresses.

1. Le Petit Commerce

Vis, vis en nog eens vis. Dat is waarvoor je naar Le Petit Commerce komt. Je kunt je vis zelfs zelf buiten uitzoeken tussen de vangst van de dag. De ambiance is heerlijk krakkemikkig Frans maar wel dikke Bordeaux wijnen op de kaart en kraakverse zeedieren dus!

Le Petit Commerce, Rue Parlement Saint-Pierre 22, elke dag open vanaf 12h

2. Echo

Het type restaurant waar ik gek op ben. Negen goddelijke gerechten op de kaart, simpele inrichting en hele mooie wijnen. Maar dan niet in de klassieke vorm maar in de vorm van vin nature, vin de France van eigenwijze wijnmakers uit de Bordeaux etc. Op de kaart heerlijke gerechten zoals bloemkool met beurre noisette, bio varken spareribs en een goddelijke chocolade mousse. Alles worden allemaal goed bereid en zijn niet duur. (10€)

Restaurant Echo, Rue de la Cour des Aides 18, di t/m zo open vanaf 19h

3. Lume

Stel je voor: de twee liefste mensen ter wereld met alle kennis van en passie voor de Italiaanse keuken. Dat zijn Alice en Riccardo, eigenaren van Lume. Het stel komt uit Venetië .Slechts 8 tafels staan in dit schattige restaurantje maar wat een grootsheid komt er uit de keuken! Verfijnde smaken en een wijnkaart waar je U tegen zegt. Alice is een gastvrouw pur sang wat dineren hier echt een avond uit maakt. Als je naar Bordeaux gaat en je eet hier niet ben je fou.

Lume petit resto, rue des Faussets 3, do t/m ma open vanaf 19h

4. Mampuku

Dat de Aziatische keuken hot is in Frankrijk moge duidelijk zijn. In Parijs stikt het van de Japanse cuisine en in Bordeaux is dat niet anders! Bij Mampuku besloten ze hun eigen reis van Europese via Arabische tot Aziatische cuisine vorm te geven in gerechten om te delen. Voor 39€ pp. krijg je met het 'freestyle menu' een 8 gangen tour door de kaart. Het eten is naast erg lekker ook erg verrassend. Veel gebruik van specerijen en kruiden zorgt ervoor dat geen gerecht hetzelfde is. De toppers voor mij waren zalmforel met kastanjepuree (waar ik het liefst een emmer van zou willen kopen), rijstsalade met granaatappel en verse kruiden, zeeduivel met kerrie en amandelen. Wijnkaart is prima! Tip: vraag of je aan de bar mag zitten.

Mampuku, Rue Ausone 9, di t/m za lunch 12h & diner vanaf 19h

5. Foodmarkten

In Bordeaux heb je twee overdekte foodmarkten. De eerste, Les Halles de Bacalan, ligt bij het Cité du Vin in het noorden van de stad. Hier komt hipster Bordeaux elk weekend samen om te genieten van een natje en een droogje. Het is een vrij nieuwe indoor markt met gelikte kraampjes. maar gelukkig doet dat niets af aan de kwaliteit! Bij de visboer kun je een eigen plateau fruits de mer samenstellen, foie gras ligt torenhoog opgestapeld bij de slager. Zo sprokkel je zelf een déjeuner of apéro bij elkaar.

Les Halles de Bacalan, Quai de Bacalan 10, di t/m zo 8h-14h & 17h-22h

Aan de andere kant van de stad in de oude Arabische wijk Saint-Michel vind je de andere foodmarkt Marché des Capucins die nog echt voelt als een markt, Gewoon kale hallen, oude kraampjes en plastic stoelen maar wel geniaal eten. Bijvoorbeeld bij La Maison du Pata Negra waar je pinxto's in alle soorten en maten vindt. Perfecte plek om te lunchen met een flesje wit of rosé.

Marché des Capucins, Place des Capucins di t/m vrij 6h-13h, za & zo 6h-14h

Van boven naar beneden: Petit Commerce, Lume, Mampuku, Echo, Marché des Capucins/Les Halles de Bacalan


Contact

Lynn Witlox

Oranje Nassaulaan 19c 's-Hertogenbosch

lynnwitlox@gmail.com

0633180152