Château Amsterdam


Een wijnmakerij in hartje stad? Ja ja.. de eerste city winery van Nederland is een feit.

Een city whut??

Een city winery. Een oud kasteeltje in een klassieke wijnregio met een paar hectare grond kost nogal wat, en je wilt natuurlijk als echte hipster wijnmaker juist goed sap maken zonder poespas voor het stadse volk wat wel van een lekker glas houdt. Na Chicago, Sydney en New York is nu ook Amsterdam aan de beurt. Bij Chateau Amsterdam, in Amsterdam-Noord maken ze van druiven uit verschillende windstreken een heleboel lekkers in de fles.


Niet vast zitten aan hectares die je moet kopen biedt een heleboel vrijheid. Opeens de mogelijkheid om druiven uit Italië, Frankrijk, Duitsland te gebruiken in plaats van aan je AOP gebiedje vast te zitten is goed voor de creativiteit. Tegelijkertijd kun je natuurlijk denken hoe waarborg je dan de kwaliteit van je druiven? Château Amsterdam gaat samenwerkingen aan met boeren die ze natuurlijk vertrouwen en waarvan ze zeker weten dat ze goed ‘fruit’ leveren. Daarnaast hechten ze waarde aan de vier tips van David Attenborough voor een duurzame wereld. Go Château Amsterdam!

Château Amsterdam bestaat uit een team van mensen die zoals ze zelf op de website aangeven hun eigen weg naar Amsterdam gevonden hebben net als de druiven. De wijnmaker is Jos Harrewijn en zoon Remy is initiatiefnemer en directeur. Esmee Langereis, welbekende wijnvrouw, is assistent wijnmaker. In 2018 is men begonnen met de productie en afgelopen zondag op het bottelfeest werden konden we de eerste wijnen proeven.


Wat voor wijnen komen er voorbij? Van een frisse witte wijn van de macabeo druif, zelfs in orange variant, tot een stevige cabernet sauvignon. Favorieten voor mij zijn ‘the fat lady sings’ een vette chardonnay zoals de naam doet vermoeden en ‘lucky Lucy’ een Franse syrah. Fruitig, vol en in magnum formaat te krijgen. Heel fijn voor de zwoele zomeravond. Bavette op de bbq en een doos ‘lucky Lucy’ magnums onder de tafel. Het leuke is ook nog eens dat de batches niet oneindig zijn. Mocht je een snobby wijnvriend of vriendin hebben kun je dus trots zeggen dat je één van de bijvoorbeeld 500 flessen in huis hebt.

Mijn advies: ga niet meer de pont op terug naar Centraal voordat je een pitstop maakt en je wijnrek aanvult.

www.chateau.amsterdam

#wijn #city #winery #amsterdam

Contact

Lynn Witlox

Oranje Nassaulaan 19c 's-Hertogenbosch

lynnwitlox@gmail.com

0633180152