Pareltjes uit de Elzas


Je zou kunnen zeggen dat de Elzas een tegendraadse wijn-spijs regio is. Zo vind je er behoorlijk zware gerechten zoals tarte flambée, choucroute of munsterkaas en spek zit eigenlijk overal wel bij of in. De wijnen daarentegen zijn frisse witte zoals riesling, sylvaner of een lichte rode pinot noir. Het fijne aan zo’n zware, machtige cuisine is dat je eigenlijk geen zin meer hebt om na te denken over iets ‘bijpassends.’ Vooral gewoon een frisse, vederlichte wijn om al dat vet mee weg te spoelen. Hieronder een aantal 'wijnpareltjes.' Wijnhuizen om te bezoeken en flessen om mee naar huis te nemen.


Sylvie Spielmann

De familie Spielmann begint het bedrijf in 1860. Maar niet om wijn te maken maar op gips te winnen. Nog steeds als je aankomt op deze boerderij heb je absoluut niet het gevoel dat er heerlijke biodynamische wijnen worden gemaakt. Inmiddels worden er zelfs al wat orange wines gemaakt. Zowel van de pinot blanc als van de muscat druif. Deze zijn ook zeker de moeite waard. Sylvie heeft een enorme passie voor wijn maken en ze neemt alle tijd om ons werkelijk ALLES te laten proeven. Laat je dus vooral niet tegenhouden door het oubollige proeflokaal en boerderij-achtige setting. Ik word opslag verliefd als ik de. GypsE proef. Deze wijn wordt gemaakt van de drie pinot druiven (pinot blanc, gris, noir) van een klein perceel met een gips bodem. Wauw!

Meer info


Albert Mann

Pinot noir is een gevoelig druifje. Een goede pinot noir maken is niet altijd even makkelijk. Maar voor de snobs die denken dat een goede pinot noir alleen uit de Bourgogne komt een klein advies: Ga even langs Albert Mann. Want man man Mann! Als je deze pinot noirs thuis hebt liggen en je weet, wat er ook gebeurt ik kan altijd zo’n fles openmaken. Dan kun je de wereld aan.

Meer info
Barmès-Buecher

De ontvangst bij Barmès Buecher is er eentje zoals je dat in een vijfsterrenhotel verwacht. We worden hartelijk ontvangen en het domaine ligt er prachtig bij met een splinternieuw proeflokaal. Barmès Buecher is een echt familiebedrijf in 1985 opgericht door moeder Geneviève en vader François. Inmiddels zijn het dochter Sophie en zoon Maxime die verantwoordelijk zijn voor de wijnen. Ze werken volledig biodynamisch en willen de smaak van het terroir terug laten komen in hun wijnen. Ik ben fan van de Riesling en van deze ontzetten aardige en professionele mensen die weten wat ze doen.

Meer info


Met de klok mee:

Bergheim Riesling - Sylvie Spielmann

GypsE terroir Unique - Sylvie Spielmann

Rosenberg Riesling - Barmès Buecher

Les Saintes Claires Pinot Noir - Albert Mann

Clos de la Faille Pinot Noir - Albert MannContact

Lynn Witlox

Oranje Nassaulaan 19c 's-Hertogenbosch

lynnwitlox@gmail.com

0633180152